Franța interzice ambalarea în plastic a fructelor și legumelor

Articol ambalaje Franta The Guardian
Sursa foto: The Guardian

De la 1 ianuarie 2022, castraveții, prazul, morcovii și alte aproximativ 30 de fructe și legume nu vor mai fi vândute în plastic în Franța.

Legea care interzice ambalajele din plastic va pune capăt a ceea ce guvernul a numit „aberația” fructelor și legumelor supraînvelite. Emmanuel Macron a numit interzicerea ambalajelor din plastic pentru produse proaspete „o adevărată revoluție” și a spus că Franța preia conducerea la nivel global cu legea sa de a elimina treptat toate materialele plastice de unică folosință până în 2040.

Spania va introduce o interdicție a ambalajelor din plastic pentru fructe și legume începând cu 2023.

Ambalajele din plastic vor fi eliminate treptat pentru toate fructele și legumele întregi până în 2026

Pachetele de peste 1,5 kg vor fi scutite, la fel ca fructele tocate sau procesate. Pentru unele soiuri, inclusiv roșiile cherry sau fructele moi, cum ar fi zmeura și afinele, producătorii vor primi mai mult timp pentru a găsi alternative la plastic; cert e ca ambalajele din plastic vor fi eliminate treptat pentru toate fructele și legumele întregi până în 2026.

Moïra Tourneur, advocacy manager la ONG-ul Zero Waste France, a spus că legea franceză este o mișcare „bună și adecvată”, insă a pus sub semnul întrebării lista „surprinzătoare” a fructelor și legumelor scutite, având în vedere timpul de tranziție de cel puțin încă un an înainte de a fi comercializate fără plastic. Printre acestea se numără varza de Bruxelles, ceapa primăvară, fasolea verde, broccoli, ciupercile, piersicii și caise, dintre care unele sunt deja vândute în vrac în multe magazine. Tourneur a spus: „Interdicția este corectă și potrivită… A acorda mai mult timp pentru anumite fructe și legume este puțin rușinos. Există o urgență climatică. Oamenii sunt conștienți de necesitatea de a acționa urgent în această problemă.”

Cu aproximativ 37% din fructe și legume vândute în ambalaje de plastic în Franța în 2021, guvernul consideră că interdicția va reduce mai mult de 1 miliard de articole de ambalaje din plastic de unică folosință pe an.

Citeste articolul complet