Ce putem face pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor de ambalaje și a scoate România din coada clasamentului european?

Deșeurile de ambalaje reprezintă o resursă valoroasă care permite recuperarea materialelor, dacă este respectat procesul corect de separare și sortare. Ambalajul, în sine, poate avea potențialul de a crește eficiența resurselor. În schimb, în România crește, din păcate, cu o viteză mai mare generarea și cantitatea de deșeuri acumulate și nevalorificate, risipite.

În acest sens, este nevoie de o schimbare de paradigmă pentru că deșeurile sunt o materie secundară ce poate fi recuperată și valorificată într-un procent mult mai mare decât se face astăzi. Acest proces este îngreunat, însă, de provocări ce țin de infrastructura sistemului din România, interpretarea metodologică a legislației, dar și de conștientizarea și educarea la nivel național. De aceea, un rol important îl au OIREP-urile, adică acele companii care au logistica și fluxurile necesare să preia răspunderea producătorilor, inclusiv din industria FMCG, pentru colectarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje generate de aceștia.

Citeste articolul complet