Activiștii de mediu, victorie istorică în Parlamentul European: regulament dur adoptat la Bruxelles împotriva deșeurilor și depozitelor ilegale

Photo source: romanialibera.ro
Photo source: romanialibera.ro

 

Parlamentul European a votat marți, 17 ianuarie, un set de noi reguli pentru deșeurile din Uniune. Au fost 594 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 43 de abțineri. Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a explicat ce înseamnă acest nou regulament.

 

„Fără gunoaie transportate și depozitate ilegal!

Această propunere de regulament re-confirmă dimensiunea transfrontalieră a infracțiunilor de mediu, unul dintre principalele motive pentru care susțin înființarea unui Procuror Verde European. Mai ales în tratamentul deșeurilor, care, alături de tăierile ilegale și de braconarea speciilor protejate, sunt unele dintre cele mai profitabile activități infracționale din lume. Avem nevoie de #GreenProsecutor care similar Parchetului condus de Laura Codruța Kövesi să poată ancheta rapid și conduce la sentințe definitive împotriva grupurilor de crimă organizată care nu țin cont de granițe sau jurisdicții ale statelor membre.