Noiembrie 2017

 

Încă din 2011, toate persoanele juridice trebuie să colecteze separat deşeurile

GENERATORUL de deşeuri este orice companie, organizaţie sau instituţie care generează deşeuri – de exemplu: o clădire de birouri, o fabrică, o farmacie, o şcoală, un spital, un magazin, un service auto, şi aşa mai departe. Toată lumea generează deşeuri şi, din această perspectivă, are obligaţii şi interdicţii specifice.

Ştiaţi despre existenţa obligaţiilor de mai jos pe care le impune legislaţia în vigoare? Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, art.14, art.13, art. 22, spre exemplu, spun asa:

  • pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă – neîndeplinirea acestei obligaţii se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice. Practic, însă, la cele 4 categorii se adaugă şi deşeurile menajere amestecate (resturi de mâncare, deşeuri textile, etc), aşadar vorbim inevitabil de minim 5 fracţii diferite.

 

  • apare obligaţia valorificării deşeurilor generate, respectând prevederile legale; in caz contrar amenda se stabileste de la 1.000 lei la 2.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice;

 

  • generatorul de deșeuri are obligația să efectueze operaţiunile de tratare a deşeurilor sau să transfere aceste operaţiuni unui operator economic autorizat care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor, în conformitate cu prevederile legale – amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice;

În sinteză, deşeurile trebuie colectate separat şi predate pentru valorificare unor operatori economici autorizaţi în vederea derulării acestor operaţiuni, care prestează acest serviciu în baza unui contract de prestări servicii, încheiat cu generatorul. Aceşti operatori sunt colectorii autorizaţi de ridicare şi transport deşeuri, firme de salubrizare, etc.

S-a lansat ExpertDeseuri.ro – platformă online de raportare a deşeurilor

Organizaţia Ecosys a lansat ExpertDeseuri.ro, platformă online de raportare integrată a deşeurilor şi obligaţiilor de reciclare şi valorificare – a ambalajelor, echipamentelor electrice, bateriilor şi acumulatorilor – care vine în ajutorul celor care îşi administrează corespunzător deşeurile şi raportăile aferente, conform legislaţiei în vigoare. Aflati mai multe aici.

Ştiri naţionale

Contractul pentru stațiile de deșeuri din Șura și Cisnădie, ”în aer”

Contractul pentru operarea stației de sortare și compostare a deşeurilor Şura Mică și a stației de sortare Cisnădie deținut de asocierea de firme Brantner este „în aer”, cu o săptămână înaintea termenului anunțat de ”încetare” oficialitățile județene sibiene neștiind ce măsură adoptă. Aflaţi mai multe aici.

Consiliul Judeţean Vrancea va amenaja la Movilița un depozit ecologic temporar pentru depozitarea deșeurilor

Instituţia a găsit o soluție temporară pentru depozitarea deșeurilor din Vrancea, după ce de doi ani acestea sunt duse la rampele din județele învecinate. Aflaţi mai multe aici.

Ştiri internaţionale

La nivel global, milioane de oameni trăiesc fără toalete sanitare și cu alimente și deșeuri organice putrezind pe stradă

Maxine Perella explică modul în care aceste riscuri pentru sănătate ar putea fi de fapt resurse. Aflati mai multe aici.

Penn Waste a investit 3,5 milioane USD în upgrade-uri de sortare optică și robotică de la BHS

Penn Waste, o companie de reciclare din Pennsylvania, a adăugat noi sisteme optice și robotizate de la Bulk Handling Systems in cadrul sediului lor din New York. Aflati mai multe aici.

Legislaţie

Regimul deşeurilor
Legea Nr. 211/2011
privind regimul deşeurilor, republicată 28 martie 2014, modificată prin OUG nr. 68/2016 – consultaţi aici.

Legea Nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice;

Serviciul de salubrizare a localitaţilor
Legea 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor, actualizată prin Legea 99/2014;
OM 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor;

Deşeuri din ambalaje
Legea Nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje actualizată prin OUG 38/2016;si prin OUG 50/2019;
OM 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje;

OUG 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata prin Legea 31/2019.

Contribuțiile la Fondul pentru mediu

Contribuțiile la Fondul pentru mediu sunt reglementate prin OUG 196/2005, privind functionarea Administratiei Fondului pentru Mediu, amendata si completata succesiv prin mai multe acte normative:

Rubrică realizată cu sprijinul Asociaţiei ECOTECA

Creează cont

Pentru a intra în platforma de raportare a deşeurilor (www.ExpertDeseuri.ro) click pe “creează cont”.