Aprilie 2018

 

Detalii utile privind procedura de raportare a “producătorilor” la Fondul pentru Mediu, evidenţele pe care le menţin şi le depun generatorii, producătorii şi colectorii

În ultimele două newslettere am abordat subiecte complexe şi de natură tehnică, şi anume modificările introduse de Ordinul 1503/2017 în ceea ce priveşte metodologia de calcul a contribuţiilor la Fondul pentru Mediu aferente deşeurilor de ambalaje şi „conceptul punerii pe piaţă” în metodologia de calcul a contribuţiilor la Fondul pentru Mediu.

În acest newsletter încercăm să vă oferim o serie de informaţii pe care probabil le căutaţi pe parcursul activităţii dvs. Aceste informaţii vă sunt de ajutor indiferent dacă sunteţi producător/colector/consultant privind gestionarea deşeurilor.
  • Declaraţiile la Fondul pentru Mediu – aferente valorificării ambalajelor – se depun lunar până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea, precizându-se cantităţile de ambalaje introduse pe piaţa naţională şi cantităţile de deşeuri de ambalaje valorificate.
  • Sumele datorate de Fondul pentru Mediu se calculează şi se plătesc anual de către persoanele juridice şi fizice care au stabilite contribuţii, până la data de 25 ianuarie, inclusiv, a anului următor. Modul de calcul este cumulativ pentru întreg anul, iar suma exactă rezultă din programul AFM care se descarcă local.
  • Valorificarea energetică a deşeurilor de ambalaje este o opţiune pentru îndeplinirea obligaţiilor. Se consideră valorificare energetică utilizarea deşeurilor de ambalaje combustibile ca mijloc de producere a energiei prin incinerare directă, cu sau fără alte deşeuri, dar cu recuperare de căldură.
De exemplu: paleţii introduşi pe piaţă determină obiective de valorificare care pot fi parțial îndeplinite prin utilizarea deșeurilor de ambalaje de lemn ca un combustibil alternativ.
Din punctul de vedere al valorificatorului, pentru a demonstra valorificarea cu recuperare de energie sunt necesare documente care să ateste deţinerea în proprietatea companiei valorificatoare a deşeurilor de ambalaje, activitatea fiind în sine autorizată prin Autorizația de mediu. Documentarea cantităţilor se realizează prin documente contabile, registre de cantităţi şi bonuri de consum.
Din perspectiva producătorului, pentru a face dovada trasabilităţii deşeurilor valorificate sau reciclate în numele societăţii, documentele necesare sunt:
  • factura de prestări servicii emisă de operatorul economic autorizat din punctul de vedere al protecţiei mediului (colector/valorificator/reciclator autorizat) către compania care are calitatea de producător;
  • facturi de preluare deşeuri şi prestări servicii colectare/valorificare/reciclare deşeuri;
  • formularul de încărcare – descărcare (Anexa 3 de transport deşeuri de la generator la amplasamentul colectorului/valorificatorului/reciclatorului)
  • aviz de însoţire marfă (deşeuri)
  • procesul – verbal de predare primire deşeuri de la generator la colector/valorificator/reciclator;
  • notă de intrare şi recepţie (NIR) a deşeului în contabilitatea colectorului/valorificatorului/reciclatorului;
  • bonuri de cântar aferente cantităţilor intrate în contabilitatea colectorului/valorificatorului/reciclatorului.

Pentru cantitățile de deșeuri de ambalaje care ar fi trebuit valorificate însă nu au fost îndeplinite sau corespunzător documentate, producătorii datorează contribuții către Fondul pentru Mediu. La momentul acestui newsletter, valoarea contribuţiei este de 2 Ron/Kg – prevazută la Art. 9, alin. (1), lit. d) din OUG nr. 196/2005, cu toate modificările şi completările ulterioare – pentru toate tipurile de material (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal, lemn).

Platforma ExpertDeseuri.ro vă ajută să mentineţi evidenţa deşeurilor de ambalaje introduse pe piaţa naţională, generând automat rapoartele de care aveţi nevoie, având opţiunea de a le salva şi de a le imprima direct din contul dvs. În plus, platforma ExpertDeseuri.ro calculează automat sumele datorate la Fondul pentru Mediu.

Lăsaţi-ne să vă ajutăm,
Echipa ExpertDeseuri.ro

Ştiri naţionale

România pusă la zid în scandalul gunoaielor

Ministerul Mediului caută soluții pentru creșterea reciclării

Printr-un proiect foarte controversat de OUG, Ministerul Mediului încearcă să ducă banii producătorilor spre Autoritățile Publice Locale, să introducă “garanția la sticlă” la magazin și să impună primăriilor să utilizeze tarife diferențiate pentru serviciul de ridicare a deșeurilor. Aflaţi mai multe detalii aici și aici.

expertdeseuri.ro

Noi tehnologii şi soluţii pentru facturi mai mici la gunoi

Prin programul “Plăteşti pentru cât arunci” cetăţenii sunt responsabilizaţi pentru că vor plăti exact pentru cât gunoi aruncă, stimulând în acest fel colectarea separată a deşeurilor direct de la populaţie.

expertdeseuri.ro

Pungile din plastic subţire, cu mâner – interzise în România

Introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner va fi interzisă începând cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice şi comercializarea acestora. Aflaţi mai multe detalii aici.

Ştiri internaţionale

expertdeseuri.ro

Refuzul Chinei de a mai importa deșeuri de plastic aduce la suprafață problemele din colectare

De la 1 ianuarie 2018, China și-a închis granițele pentru 24 de categorii de deșeuri de mică valoare. Munți întregi de deșeuri au rămas în părăsire prin Europa, în special în Europa de Est. Aflaţi mai multe detalii aici.

expertdeseuri.ro

Recycling Technology anunţă o investiţie de 1 milion de lire sterline de la InterChem

Recycling Technologies a obținut o investiție strategică de 1 milion de lire sterline de la trader-ul global de petrol InterChem. Aflaţi mai multe detalii aici.

expertdeseuri.ro

Asociaţia Reciclatorilor de Plastic recunoaşte inovatorii industriei

Asociaţia Reciclatorilor de Plastic a recunoscut meritele companiilor care dezvoltă sisteme de reciclare a plasticului. Printre inovatori se numără Bulk Handling Systems, deținătorii utilajului Max-AI, şi Coca Cola. Aflaţi mai multe detalii aici.

Legislaţie

Regimul deşeurilor
Legea Nr. 211/2011
privind regimul deşeurilor, republicată 28 martie 2014, modificată prin OUG nr. 68/2016 – consultaţi aici.

Legea Nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice;

Serviciul de salubrizare a localitaţilor
Legea 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor, actualizată prin Legea 99/2014;
OM 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor;

Deşeuri din ambalaje
Legea Nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje actualizată prin OUG 38/2016;si prin OUG 50/2019;
OM 794/2012 privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje şi deşeuri de ambalaje;

OUG 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata prin Legea 31/2019.

Contribuțiile la Fondul pentru mediu

Contribuțiile la Fondul pentru mediu sunt reglementate prin OUG 196/2005, privind functionarea Administratiei Fondului pentru Mediu, amendata si completata succesiv prin mai multe acte normative:

Rubrică realizată cu sprijinul Asociaţiei ECOTECA